Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
Póluseltolódás >
< 90 >
1997. június
-
longint

ZetaTalk: Sós Medrek


Sok tényezője van egy olyan egyenletnek, hogy mi képez biztonságos helyet egy póluseltolódás alatt. Hegyek lovagolhatnak be a hegyvidéket övező síkvidékre, de ha a lemezek széthúzódnak vagy elcsúsznak egymás mellett, ez nem fog megtörténni. A szárazföldre hat a lemez, amelyen az lovagol, és ha az a lemez egy másik alá kényszerül, a szárazföld veszíthet a tengerszintjéből és elsüllyedhet, elárasztódhat. Hasonlóképpen ha ez a lemez egy másik fölé kényszerítődik nyomás alatt, akkor a szárazföld emelkedhet a tengerszint feletti magasságában. Valamennyi tengerparti terület ki lesz téve a lötyögő víznek, de néhány part menti terület a forró föld és a vad vulkánkitörések végett lesz ezek közül a legbiztonságosabb, mely esetben a tengerre való kimenekvés csónakokban a túlélés legjobb esélye lehet. Finoman hullámzó dombok jó védelmet nyújthatnak a hurrikán erejű szelek elől, de ahol a dombokat elváló talaj képezi, amely előre nem látható módon eltolódik vagy elcsúszik, ott biztonságosabb lehet kint a szabadon fekvő síkságon lenni.

Sok kontaktának vannak víziói az USA nyugati felében található Sós Medrekről, a magasra feltolt régi tengerfenekekről, ahogy az USA nyugati partjai felfele tolódtak és túl a nyugati lemezeken. Az ilyen tófenekeket biztosan keseríteni fogják a hurrikán erejű szelek, a sziklatömör lapos föld pedig nem invitálja az ásót. Ezeket a tómedreket dombok és hegyek veszik körül, sokuk szurdokokkal tarkított, melyek világosan akkor keletkeztek, amikor a víz a tómederbe özönlött egy távoli ponton. A föld száraz és kemény, kővé formálódva a legtöbb helyen, és barátságtalan. Só járja át mint korábbi óceáni medert, és mezőgazdasági szempontból hasznavehetetlen. Mindamellett, a Sós Medreknek lesz egy nagy előnyük az eljövő póluseltolódás idején - a föld nem fog vetemedni. A Sós Medrek kitartottak az eónok során, több ugyanolyan komoly póluseltolódáson keresztül, mint amilyen ez a mostani lesz, mert ugyanahhoz a lemezhez vannak enyvezve, mint a környező hegyek, és azok nem fognak mozogni vagy vetemedni.

Ezért, ha kupola formájú építmények a tómedrekhez erősíthetők, hogy a hurrikán erejű szelek áthaladjanak felettük, akkor ez egy rendkívül biztonságos terület lesz.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com