Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
Póluseltolódás >
< 49 >
1995. szeptember
1999. 04.; 2003. 01.
longint

ZetaTalk: Biztonságos építmények


Múltbeli kataklizmák során, hatalmas szelekkel és kőzáporral szembenézve, sokan barlangokban vagy üregekben kerestek menedéket. Egy ugyanolyan gyakran hozott halált, mint megmenekülést, mivel ezek az üreges helyek hegyképződés során alakultak ki a múltban, így menedéket keresni bennük olyan, mint próbálni elkerülni a járműveket egy forgalmas főút közepére állva. Az olyan föld alatti üregek, amelyek biztonságosak, azok nem nyitottak a felszínre, ami önmagában is törékenységet indikál a környező kőzetrétegben. Az olyan föld alatti üregek, amelyek biztonságosak lennének, annyira mélyen is vannak és olyan vastagon körül vannak véve sziklával, hogy ezek lényegében buborékok egy gránittáblában. Földalatti építmények, mint amilyet a kormány épít Mount Weathernél, elégtelenek, hogy kiállják a heves összesajtolást, amely 15-ös Richter-erősségű földrengésekkor történni fog.

A nagyvárosok nem lesznek biztonságosak. Ezekben az eljövő időkben, a nagyvárosok legtöbbje, a létező épületeitek legtöbbje, összeomlik, még ha modernizálva lett is. Ezek a fajta rengések és rázkódások váratlanok lesznek, és meg fogják találni a gyenge láncszemet, ahogy ezeket az épületeket megépítették. Túl az összeomló épületeken, amelyek tulajdonképp halálos csapdák lesznek, a gázvezetékek, valamint az olaj- és benzintartályok lángokban fognak állni, és az egész hely igen valószínűen egy pokollá változik. Egy ferde, repedező, billegő, összeomlani készülő épület nem egy biztonságos hely az életre, és ezek ki fognak ürülni, míg végül összedőlnek az időjárás következtében. Nagy földrengésekkor, az életben maradt emberek mindig a legkevesebb építménnyel voltak körbevéve. Akik könnyű szálláson élnek, azt fogják találni, hogy túlélnek, nem zúzza össze őket a lakásuk, de ideiglenesen fedél nélkül lesznek. Ahol az időjárás mérsékelt, ott ezt el lehet viselni. Ideiglenes építményeket lehet felhúzni limlomokból, beásni a domboldalba, és a padkázott építmények melegek, szigeteli őket a föld. Akik túlélnek és leleményesek, azt fogják találni, hogy bár nem élnek azon az életszínvonalon, mint azelőtt, de otthonosan élnek.

Tehát, ha nem lehet meghúzódni az épületekben vagy barlangokban, és a szelek hurrikán erejűek, mit lehet akkor tenni? Völgyek, menedéket nyújtó dombok között, valamennyire védenek a szelektől, de nem jelentenek védelmet a tűzesők és a kőzápor elől. Az olyan stabilabb szerkezeteket tekintve, mint a hajókonténerek, jó erősek és nagy terheket bírnak el, hát persze, hogy ezek ellenállnak majd, mindaddig, amíg nem lesz kőcsuszamlás vagy valami, ami megtámadja a szerkezetüket, és mindaddig, amíg a konténer jól le van rögzítve, nehogy a benne lévők a konténerrel együtt összevissza dobálódjanak vagy elgördítődjenek a hatalmas szelekkel vagy egy robajló görgő földdel. Nagyon sok utórengés lesz, csakúgy, mint a póluseltolódás legfőbb rengései, időszakok, amikor a Föld lemezei még jó ideig igazodnak.

Az egyedüli építmény, amely ellenáll a hurrikán erejű szelek szakításának, és le képes gyűrni a várható földrengések magnitúdóit, egy folytonos tojás, részben a földbe süllyesztve. A Kupolás építmények jelentik a legkisebb ellenállást a szelek számára, és ha a Kupola folytonos, a legnagyobb védelmű formát nyújtja földrengési kárral szemben. A szelek végigsöpörnek rajta, de nem emelik fel, egy földrengés éles rántása pedig nem fogja elroppantani a folytonos alakzatot. Egy tojásdad alakzat egy kis tányér formával alul, vissza is huppan a földrengés előtti helyzetébe az utórengések rázogató hatása alatt, újraigazítva magát a szabad talajon egy földrengés után, hogy így az ember nem találja sokáig kibillenve a házat. Fémből készítve el, az ilyen szerkezet a tűztől és a kőzáportól is véd. Lehet, hogy radikális nézet, de egy ilyen természetű tojás egy szép mennyezetet adhat, egy kellemes helyet benne lenni, amikor a beltéri élet és a beltéri kertészkedés kényszerűvé fog válni. Sok másokat-szolgáló csoport dolgozik most ilyen építményeken, előkészületként az eljövő kataklizmákra.

Megjegyzés: Kibővült..!

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com