Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
Póluseltolódás >
< 48 >
1995. szeptember
1998. december
sziszi

ZetaTalk: Biztonsági intézkedések


A kataklizmák számos kihívást jelentenek azoknak, akik túlélik azt. Kőzáporok, tűzesők rövid idejű oxigénhiánnyal, az emberiség által sohasem tapasztalt erősségű földrengések, gyors hegységképződés, kitörő vulkánok, hurrikán erejű szelek és szökőárak, melyek elég magasak, hogy elsöpörjék a magasabb épületeket is. Mit lehet tenni?

Szökőárak
Minthogy a Föld pontos helyzetét a megállás pillanatában nem lehet pontosan kiszámítani, hogy melyik tengeren fog kialakulni a legnagyobb szökőár, nem lehet megjósolni. Ez sokkal komolyabb lesz a sötét oldalon, mert az óceánok vizeit az elhaladó üstökös megfogja a Nap felőli oldalon, így ott kevesebb lehetősége van a mozgásra. Gyakorlatilag, és hogy a legrosszabb esetet vegyük, egy 60 méteres magassággal lehet számolni, és legalább 160 km-nyire a partoktól.
 
Vulkánok
A teljes biztonságba helyezés magába foglalja a működő, vagy csak viszonylag működő vulkánok környezetének elhagyását. A vulkánok - újak és régiek - hirtelen aktivitást fognak mutatni a közelükben élőknek a kataklizmák idején, kevés figyelmeztetéssel. A kőzetlemezek vékonyabbak, mint ahogy az ember feltételezi, de lejjebb "latyakossá" válnak: a félig olvadt láva jobban tapad a lemezekhez, mint a maghoz. Az emberiség számára - aki a felszínen él - a kimenet ott van, ahol a törések. Azok a lemezek, amelyek a kontinenseket alkotják, könnyebb anyagból vannak, mint azok, amelyek mélyen a tenger fenekén fekszenek. Nem véletlen egybeesés, hogy magasabban vagy mélyebben úsznak. Nem a víz súlya az, ami az óceánok alá nyomja a lemezeket, minthogy először már lent kell lenniük ahhoz, hogy a víz oda özönlhessen. A félig képlékeny láva a lemezek alatt utat enged a nehéz anyagok úszásának, úgymint, amikor a tárgyak mélyebbre merülnek, mint a könnyebb testek, melyek lebegnek a felszínen. Az embernek, azon felül, hogy a könnyebb lemezeken helyezkedik el, nagy szárazföldi lemezek közepén lenni, egy biztonsági faktor. És távol lenni a lemezek szélétől, ahol a képlékeny láva átszivároghat és kirobbanhat a lemezmozgások alatti nyomástól, egy jelentős biztonsági faktor.
 
Hegységképződés
Hagyjátok el azokat a helyeket, ahol hegységképződések valószínűleg előfordulhatnak. Sík területek, vagy fennsíkok a legbiztonságosabbak. A lemezek geológiai analízise lehet az útmutatótok. Ne legyetek süllyedő lemezen, még akkor sem, ha a csúcsára másztok fel: a föld alattatok a fehér izzásig hevülhet fel a súrlódás következtében.
 
Földrengések
A földrengések alapvetően a földdel tesznek majd egyenlővé minden várost, és természetesen a vasúti pályák, kifutópályák, országutak és hidak használhatatlanok lesznek. Ne számítsatok arra, hogy az áram vagy ivóvíz ellátás működni fog, a telefonok szintén némák lesznek. Gyakorlatilag elmondható, hogy olyan alapos béléssel kell becsomagolni bármely mechanikus vagy elektromos szerkezetet, hogy használható maradjon a kataklizmák után is, mint a gumialátétek. Csomagoljatok be mindent, mintha az 150 méter magasról pottyanna le. Próbáljátok ki, és nézzétek meg, a készülékeitek túlélik-e? Ha nem, tartósabbra lesz szükségetek. Az olyan független áramforrásokat, mint a szélturbinák, biztonságba kell helyezni. Az elemek praktikusak, csak nem tartanak sokáig, és nem lesznek pótolhatók. A mechanikai és elektromos szerkezeteitek nagyobb károsodást fognak szenvedni a heves földrengésektől, mint ti magatok. Lehorzsolhatjátok magatokat, és a csontjaitok is törhetnek, de azok begyógyulnak. Az elektromos berendezéseitek töröttek maradnak. Amikor már számítani lehet a földrengésre, feküdjetek sík helyre. Így csupán el fogtok csúszkálni pár arasszal. Állva, vagy ha magasabb helyen vagytok, nagyot csattanhattok. És feltétlenül ne legyetek olyan épületek alatt, melyek rátok omolhatnak, és összezúzhatnak benneteket.
 
Kőzápor és tűzeső
A fémtetők felfogják a tűzesőt és a kövek záporát is, ha elég vastagok. Nem is annyira a fémlemez vastagsága a legfőbb, mint az, hogy fémből legyen, hogy ne kapjon lángra. A vékony lemez elgörbülhet és összeroskadhat a nyomás hatására, míg a vastag tető elnyíródhat vagy eltörhet, kevésbé rugalmas lévén. Ahol a fémnek a kitörő vulkánok által kilövellt hamu és sziklák ellen kell menedéket nyújtania, ott a vastagabb jobb. A nagyobb meteorok ellen - melyekből nem lesz sok - úgyincs védelem. Ezek esetében bízzatok a szerencsében. Ha az óvóhely, amelyben tartózkodtok, nem nyílt területen van, az átmeneti oxigénhiány nem fog benneteket érinteni.
All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com