Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
Póluseltolódás >
< 168
2002. november
-
longint

ZetaTalk: Kertek újratelepítése
Megjegyzés: a 2002. november 2-i élő ZetaTalk IRC chat alatt íródott


Az emberi túlélők az évszakváltás megrázkódtatásaira az előttes és a várható utáni pozíciójuknak megfelelően számíthatnak. A már talajban lévő ültetvények lehet, hogy hoznak termést az újidei klímában, ha elég közel vannak a várthoz, és ha a beporzás már megtörtént. Mindamellett, erre nem ajánlatos számítani, mivel a variációk száma nagyobb, mint amennyit az ember számításba tud venni. A legtöbb termény megbetegszik és nem tud termést hozni, függetlenül az emberi várakozásoktól. Az újidei tervezés irányelvei a következők lehetnek:

  1. Várjatok az eltolódás utánig, új kertek veteményezésével.
  2. Vessetek be egy próba-kertet, és amikor már magot tudtok növeszteni a növényekből, csak akkor vessetek eleség gyanánt. Ha nem tudtok magot termeszteni, ha a növények túl betegesek a beéréshez vagy a rovarok nem járnak porozni, akkor végül elvesztegetitek az összes vetőmagotokat.
  3. A nyájakat és csordákat meg lehet figyelni és megfelelőképpen igazgatni. A csirkék bogarakat fognak enni, élvezettel csipegetik őket, a kacsák és a libák pedig növényeket harapdálnak a vízpartok mentén. Ha ezek megmaradnak, és szaporodnak, akkor ebbe az irányba támaszkodjatok a terveitekben.
  4. Előre számítsatok saját területeteken kívüli kertekre és terményekre, egy szélesebb terjedelemben, hogy az új klímában fejlődni képtelen növények kiábrándulásait felválthassák kellemes meglepetések.

Vannak változók, amikkel az emberiség normál körülmények között nem számol, melyek hatással lesznek az életre az eltolódás után, hogy így egy feltételezett növényi vagy állati élet megbukik és egyszerűen kipusztul, míg mások virágoznak. Ezek a változók jelen voltak a múltban, az őseiteknél, amikor új földekre vándoroltak, de nem mindig lettek továbbadva az utódoknak. Egy bevándorló egy új földre hozott magokat, esetleg még egy pár értékes jószágot is, és még az éghajlatot és az évszakokat is hasonlónak találta a hazaihoz, de meghalt. A helyi fauna és flóra, baktériumok, rágcsálók, hatással vannak a bevándorlókra, bár a nagy reményekkel rendelkező emberek által gyakran észrevétlenül. Ezért, a kudarc egy csalódás, de a kudarc okait nem értik meg. Hasonló módon, olyan tényezők miatt, mint például az eső savassága, az időjárás megrázkódtatást okoz rovaroknak vagy akár baktériumoknak a talajban, sőt még a területen megszokott növények vagy állatok is megadhatják magukat, és kipusztulnak. Opportunista mikrobák ma is hatással vannak a világ biológiájára, hogy így korábban jelen lévő betegségek megbetegítik az állati életet. A kórokozók vándorolnak, megtámadva nem szokásos területeket, és az érintetteknek az időjárási extrémák és a Föld magjából jövő kavargó kisugárzások által megcsappantott immunrendszerét.

Így, a kiszámítható éghajlat mellett, amelybe tolódtok, számítanotok kell kudarcokra a kertjeitek és állatcsordáitok újratelepítésében. A legjobb terv egy széles terv, hogy így egy balsiker ne pusztítson teljesen.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com