Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Tudomány >
< 14 >
1995 júliusa előtt
-
longint

ZetaTalk: Sötét anyag


A sötét anyagot lehetségesnek/természetesnek tartják a tudósok, hogy megmagyarázzák mindazt a mozgást és viselkedést, amelyet nem tudnak megmagyarázni az Univerzumban. Illesszünk be sötét anyagot, és minden belefér, vagy legalábbis ők így tartják lehetségesnek/természetesnek. Ami azt illeti, a sötét anyag nem magyaráz meg mindent, sőt még nagyon jól nem is magyarázza meg, de ez a jelenlegi hóbort. Miért nevezik a sötét anyagot sötétnek? Nos, azért, mert a nép nem tudja látni, vagy mérni, vagy befogni, és ezért sötét, el van rejtve, úgymondva. Nos, az anyag nem bújik el. Nincs rá oka, hogy így tegyen, egyetlen meghunyászkodó mozgató nélküli lévén. Nem sötét anyag az, ami mindent összeragaszt valami furcsa, mérhetetlen módon, hanem, ami azt illeti, egy apró anyag, amelyet a Föld tudósai eddig még nem láttak, mivel ez túl kicsi a szemüknek és a mostani műszereiknek.

Az apró anyag részecskéi, ahogyan a bogarak is, számosabbak, mivel kisebbek. Az emberek csaknem elborzadnak, amikor látják, mennyi atka van egyetlen porszemben. Az atkák mindenütt ott vannak, és ha valakinek lenne mersze megszámolni, az atkák száma a szobában sokkal-sokkal több lenne, mint a molyok vagy a csótányok száma. És - természetesen - a bogarak száma a szobában igencsak felülmúlja az emberek számát. Ilyesmi a helyzet az Univerzumban is. Az emberek látták a bolygókat, mint pl. embereket a szobában, és feljegyezték a jellegzetességeiket/személyiségüket. Ez még az elején történt. Aztán az ember tudatára ébredt az energiának, ami a napszelet alkotja, és a fénynek, ami távoli galaxisokból érkezik, azaz pl. a látható bogaraknak a szobában, és feljegyezte a jellegzetességeiket. Ez nemrég történt meg. Mindamellett, az emberek még nincsenek tudatában a galaktikus apróságnak, azaz az atkáknak, és ezért nincs még a helyén nekik egy igen fontos darabkájuk a kirakós játékból.

Mielőtt az emberek tudtak volna a bolygókról, és azoknak a Naphoz való viszonyáról, mindenféle különleges magyarázat létezett a mozgásukra. Miután a Lapos Föld Társadalom még a mai napig is köztetek van, nem szükséges részletekbe mennünk. Mielőtt az ember tudott volna az energia ösvényekről a galaxisban, szintén voltak mindenféle furcsa magyarázatok arra, ami a nagyobb Világegyetem egy rendszertelen természetének tűnik, amely hibázott, és izzott és hunyorgott: egy olyan viselkedést mutatott, amit a leggyakrabban az isteneknek vagy valakinek a saját hibás viselkedésének tulajdonítottak. Most a tudósoknak a nagyobb, látható bolygók egymás felé irányuló viselkedésével van dolguk, mintha valami más is lenne ott. Ti elfogadhatjátok, hogy ez egy masszív mennyiségű apró anyag. Az anyag (stuff), amiből az Univerzum áll, az elemi részecskék, amelyek nem mozognak, nem kapcsolódnak össze, és ezért nem képeznek anyagot vagy jelentkeznek energiaként.

Semmi ok nincs az aggodalomra. Csak számítsátok ki a súlyát, és úgy gondoljatok rá, mint galaktikus levegőre - valamire, amin át kell haladni.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com