Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
Póluseltolódás >
< 93 >
1997. december
-
sziszi és longint

ZetaTalk: Túlélni a földrengéseket


Annak függvényében, hogy hol tartózkodsz, a kőzetlemezek mozgása a póluseltolódás alatt lehet törés, elcsúszás vagy egymásra/egymás alá csúszás. Ha törés történik, a földrengés rázkódásra hasonlít. Ha elcsúszás történik, azt úgy érzi az egyén, mintha kirántották volna alóla a talajt. Ha egymás alá csúszás történik, először egy hirtelen rángást lehet érezni, majd rázkódásokat, melyeket áradás követ, ha a tenger szintje közben lecsökken. Ha egymásra csúsznak a lemezek, a földrengés úgy tűnhet, hogy hirtelen felemeli az egyént a levegőbe, épp ahogy a hegységeket is kiemelheti egy ilyen erő, amely a puszta sziklát is széttöri hegységképződéskor, sziklafalakat képezve.

Az álló egyének ilyenkor a földhöz csapódhatnak, így akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha valamilyen módon "be vannak földelve", mert így a mozgásuk korlátozott. Ha törés vagy elcsúszás következik be, a földre fekvés minimálissá teheti a hánykódást. Ha a kőzetlemez felgyűrődik, egy szilárd takaró alá fekvés megvédhet minden horzsolásnál súlyosabb sérüléstől, mivel egyébként az egyén a plafonig is repülhet. Ha a túlélők gyakorlottak a lakásépítésben az újidei élet első néhány hetében, akkor igazából nem lesz törés az életükben, azon kívül, hogy olykor-olykor le kell üljenek egy pillanatra vagy kettőre. Hagyd az edényeket egyelőre a kredencben! Ne építs semmiféle lakhelyet, amelyben majd lakni szeretnél az Újidőben, törésvonalra, legfőképp ne ott, ahol a törésvonal mentén hegységképződés várható. (Magyarország nem tartozik ezek közé - a ford.) Inkább építs a lemezek közepe felé.

Egy gömbboltozat, vagy egyéb építmény, amely alakjánál vagy anyagánál fogva arra lett tervezve, hogy ellenálljon a rázkódásoknak, nemcsak hogy túl fog élni, de meg is védi a lakóit. Bármely lökés, amit az építmény elszenved, továbbadódik a bent lévőknek, akiknek számítaniuk kell rá, hogy a földrengés ide-oda dobálja őket a szobában, és ennek megfelelően kell tervezzenek. Ne legyenek olyan tárgyaid a szobában, amelyek szabadon röpködhetnek, kötözd le őket mind. Fektesd le a földre, támaszd meg őket kitömött tárgyakkal, úgymint matracokkal a falnak vagy a kanapénak, így minden röpködő tárgy csak kicsit tud elmozdulni, mielőtt megáll. A legrosszabb helyzet, amire fel lehet készülni, az egy 150 méter magasból való esés ütésével egyenértékű. Ez azt feltételezi, hogy nincs védelem a körül a tárgy vagy személy körül, aki ezt a sérülést elszenvedi, és hogy a tárgy vagy személy nincs meggátolva a dobálástól.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com