Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
Póluseltolódás >
< 34 >
1995 júliusa előtt
2001. december
sziszi

ZetaTalk: Klímaváltozás


A póluseltolódás természetesen radikálisan fogja érinteni az éghajlatot, a Föld minden pontján. Hogyan is lehetne másképp? Az egyenlítő megváltozott, és a korábbi hőmérsékleti öveket, vagy akár a sarki területeket az egyenlítői nap fogja hevíteni. Ezen területek lakói - először életükben - komoly leégésnek lesznek szenvedő alanyai, és nem fogják érteni a jelenséget, hogy mitévők legyenek. A korábbi egyenlítői területek lakói viszont hirtelen halálra fognak fagyni. A hőmérséklet folyamatosan csökken, ők pedig megbetegszenek. Ez - ahogy már elmondtuk - viszonylag jó halál, ahogy a lehűlt test elbágyad, és látszólag álomba merül. Kevés területen a klíma változatlan marad, azon véletlen egybeesés miatt, hogy ugyanazon relatív szélességi fokon fekszik, mint korábban.

Idővel a növényzet és a fauna megváltozik, alkalmazkodva a klímaváltozáshoz. A növényzetet különösen nagy sokk éri, minthogy ezek érzékenyek a hőmérsékletre, a páratartalomra, a napsütés mennyiségére és a szélre. A kihalások hatalmasok, de néhányan, akik alkalmazkodnak, túlélik. Idővel, a fajok elterjedése várható, amit olyan hatások válthatnak ki, mint a változatlan éghajlatú helyeken kihajtó növényzet tovaterjedése olyan irányokba, amerre a körülmények barátságosak. Az alkalmazkodók, akik az élre törnek, kitartóan elnyomják a sínylődőket, hogy átvegyék korábbi státuszukat. Az állatokat, mozgékonyak lévén, kevésbé súlyosan érintik a változások, és mindegyikük hozzáigazítja mindennapjait az új körülményekhez, vagy elvándorol. Néhány évszázaddal később, a Föld ugyanúgy fog festeni, mint azelőtt, csak ekkorra új pólusokkal, új egyenlítővel és újonnan létrejött hőmérsékleti zónákkal.

Mindezen tevékenységeket befolyásolni fogja először a Vulkanikus Por okozta elsötétedés. A póluseltolódás óráiban az összes aktív vagy szunnyadó vulkán ki fog törni. Ugyanekkor, a hurrikán erejű szelek fogják korbácsolni az óceánokat. Ezen együttműködésnek köszönhetően, a homály és a csapadék majdnem azonnal a póluseltolódás után jelen lesz. A kiegyenlítődés, hogy egyenlően terítődjék szét, a következő néhány napban fog megtörténni, egy heten belül, de a hatás láthatóan azonnali lesz a napfényre és száraz talajt kívánó növényzetre nézve. Erős napfény csak alkalomadtán fog előfordulni, bizonyos helyeken. Főként a por lesz a meghatározó, a valaha is volt legnagyobb por. Ahol a vegetáció nagy része kihal, az inkább a napfény hiányának a következménye, mint az éghajlatváltozásé. Az állatvilágot inkább az élelem hiánya fogja sújtani, mint a klíma. Azonban, pár évtized múltán az égbolt kitisztul, és a klímaváltozás lesz a meghatározó tényező.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com