Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
Póluseltolódás >
< 165 >
2002. október
-
longint

ZetaTalk: Amatőr távcsövek
Megjegyzés: Az X-bolygó lefényképezései a koordinátáink mentén megkezdődtek 2002 őszén, és kérdéseket ébresztettek az amatőr távcsövek CCD kamerájában használatos FITS fájlokat analizálók körében. Ezekre a válaszok a 2002. október 5-i Élő ZetaTalk IRC chat során lettek megadva.


A Hold fénye okoz-e fényszennyezést a megfigyelés szempontjából?
Az X-bolygóból leképezett fény nincs kitéve Napból érkező fényszennyezésnek, ha a felvételt jócskán pirkadat előtt készítik, még ha telihold van is. A Hold fénye, bár elég erős ahhoz, hogy visszaverődjön a Földre, hogy így az ember elemlámpa nélkül sétálhasson végig ösvényeken, ennek ellenére nem verődik ki, hogy objektumokat befolyásoljon az űrben. Van-e valami hatással vajon ez a holdfény egy kamerára, hogy így tompa fényű objektumokat esetleg elhomályosítson a Hold fénye? Nincs, mivel ez a kamerában diffúz, talán csak úgy 5%-át érintve az űrben lévő más objektumok rendelkezésre álló fényének. Hacsak egy objektum nincs a láthatóság határán, hogy ez az 5% az észlelhetőségben teljesen meggátolja, nem fogja érinteni egy telihold.
 
Miért jelenik meg az X-bolygó kétszer is, egy "vörös fényű" objektumként és egy "fehér fényű" objektumként?
Az X-bolygó két helyen jelenik meg a legfrissebb emberi CCD kamerás képeken - egy a koordináta-helyről elhajlott "vörös fényű" objektumként és egy "fehér fényű" objektumként az általunk megadott koordináták helyén. Meddig lesz ez a jelenség észlelhető a befelé tartó X-bolygó esetében? Az X-bolygó - ahogy kezdettől fogva mondjuk - egy vörös fény spektrumú objektum, az őt körülvevő vasércpor forgatagnak köszönhetően. A belőle kisugárzó fénynek keresztül kell pattognia a porfelhőn, és, a fény részecskék módjára, a vasérc hatására a forgatagból vörösre színeződve jelenik meg. Amíg az X-bolygó el nem éri a naprendszer szélét, a Plútó pályáját vagy ottantájt, addig továbbra is két objektumot fog kiadni, melyek mindketten egyre nagyobbá és fényesebbé válnak, ahogy a hónapok telnek. Ekkor lesz az, hogy a távolság már olyan lesz, hogy kis elhajlás történik, és ezek összeolvadnak, egy objektummá válnak; egy fokozatos progresszió vagy közelebb és közelebb jutás a képeken és távcsövekben.
 
A vörös csillagok miért nem hajlanak el a vörös fény elhajlás következtében?
Elmondtuk, hogy a fénynek sokkal több részecskéje van, mint amiről az ember tud, és több fényspektrum, amelyeknek ugyancsak nincs tudatában. Az ember csak egy pár színt lát; a mi szemünk képes tucatokkal többet látni, a berendezéseink pedig ugyancsak szélesebb spektrumokra vannak hangolva. Ha az X-bolygóból érkező fény elhajlik, akkor miért nem ez történik minden objektum esetében, mint amilyenek például a vörös csillagok, hogy ezek is két helyen jelenjenek meg? A vörös csillagok a vörös frekvenciákban egy másik spektrum végett látszanak vörösnek. Más szóval, van vörös fény, vörös fény, és vörös fény. Az emberiség nem érti a teljes spektrumot vagy viselkedést. Az X-bolygóból érkező fény nem olyan összetételű fény, mint aminek hosszú utat kell megtennie az űrön keresztül! Az X-bolygó relatíve közel van, és így a vörös fénye, elhajolva, még mindig el képes érni a Földet. Az egy távoli objektumból érkező ilyen spektrumú vörös fény elveszne, mielőtt még elérné a Földet.
 
Egynél több X-bolygót látok, egy vörös fényben, egy képen?
Az X-bolygó egy "vörös fényű" objektumként csak egy helyen jelenik meg a képeken, ami pedig általánosan "fehér fényű" objektumnak lett elnevezve, az a megadott koordináták helyén jelenik meg. Mindamellett, visszatükröződés következtében, lehetnek szellemképek, amik egy objektum közelében megjelenhetnek. Ez egy komplex téma, aminek a légkörhöz, a kamera működéséhez, sőt a Hold pattogáshoz is van köze, így elhárítjuk, hogy ezt bővebben kifejtsük. Elegendő annyit mondani, hogy a legerősebb vörös objektumot keressétek összhangban azzal, ami elvárható a koordináták mozgása kapcsán, és összefüggésben a földrajzi szélességgel és az exponálási idővel, stb. Bármilyen szellemképet, amit felvesztek, annak vegyetek figyelembe.
All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com