Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
Póluseltolódás >
< 112 >
1999. december
2002. június, augusztus
ChiefSimi és longint

ZetaTalk: Piaci összeomlás


Minden játékban vannak győztesek és vesztesek. A jelen idő és aközött, amikor biztosan becsődölnek olyan bankok, amelyek már nem tarthatók életben, és amikor a cserekereskedelem lényegében visszatér, egy végjáték játszódik le. Ez a végjáték a pénzpiacokon történik, és sok szereplője van, akik szeretnének fölékerekedni a másiknak, és fenn is tartani ezt az állapotot. Ez az emberek kezében van - különböző kormányzatok, bankok és tehetős személyek kezében, akik vagy együttműködnek egymással, vagy azt tervezik, hogy kést döfnek egymás hátába és kihúzzák egymás alól a szőnyeget. Emiatt, ismerve ezt a körülményt, a játék több különböző irányba fordulhat. Azonban egy dolog világos: van talán egy fél tucatnyi igen gazdag nemzetközi bank, amely soha nem lenne esélytelen vagy erőtlen a játékban.

Manapság ők fenntartják a bizalmat azokban, akiket a dolgozó embereknek lehetne nevezni. Ők azt kívánják, hogy a lakosság közömbös legyen, hogy egyfajta kényelem érzete legyen, hogy azt érezze, most jó idők járnak, és hogy ne nézzen körül és ne vegye észre, amit néhányan mondanak - hogy a vésztartalékok kiürültek, a termények gyengélkednek, az értéktőzsde pedig túl van pumpálva. Azt kívánják, hogy a lakosság tompa és kábult legyen, költse a pénzt, mivel egy gazdaság stabilitásának nagy része a bizalomra épül. Ami azt illeti, bizalom nélkül a legtöbb kormányzat és pénzügyi rendszer megbukna, mégpedig igen gyorsan. Így a bizalmat felpumpálva tartják, ameddig csak lehetséges ennek fenntartása. A legtöbb értékpapírt az értékén túlra pumpálják, csak nagyon keveset nem, és ezek akár az értékük 1/4-éig is visszaeshetnek, mire a közhangulat megnyugszik irántuk és egy kis bizalmat érez az értékpapír iránt, hogy ettől már nem mehet még lejjebb az értéke. Ez egy óriási visszaesés. A tehetősebbeket, akik jól kipárnázott életet élnek, ez nem teszi ki az utcára, de néhány ember számára, aki a megtakarításaiból él, ez egy életmód változást jelentene, esetleg ínséget vagy kétségbeesést.

Megjegyzés: az alábbival kibővült a 2002. június 1-i élő ZetaTalk IRC chat alatt

Sűrűn kérnek minket, hogy mutassunk rá az összeomlás pillanatára, ami természetesen nem egy pillanat lesz, hanem pillanatoknak egy sorozata, amikor is az asztal egyik vagy másik lába eltörik, amíg az egyik sarok le nem zuttyan, az asztal lapján lévő tartalmat a padlóra csúsztatva, míg végül maga az egész asztal is össze nem csuklik. Túl ezen, ez lépéseknek egy sorozata lesz, és az ember kezében van, azon általános elvből kifolyólag, hogy mi nem interferálhatunk az ember szabad akaratával. Nagyon ritkán beavatkozhatunk, de akkor is szigorú megkötésekkel. Például, leírhatjuk általános kifejezésekben, hogy össze fog omlani, de nem azt, hogy mikor. Például, leírhatjuk a földrengéseket és a vulkánkitöréseket, amelyek az eltolódáshoz érve fognak történni, de azt nem, hogy mikor lesz egy. Ma talán figyelmeztetünk benneteket, egy vulkánkitörésről, egy tornádóról, egy összetört vasúti sínről, vagy egy valós értékén túlra pumpált részvényről? Nem!, és nem is gyógyítjuk meg a rákotokat, mentünk meg benneteket árvizektől, vagy etetünk benneteket, ha éheztek. Ezért, ne várjatok többet az eltolódáshoz érve, mint amennyit most kaptok, az idegenektől, a jó szellemektől, az angyaloktól vagy aminek nevezitek őket.

Megjegyzés: az alábbival kibővült a 2002. július 20-i élő ZetaTalk IRC chat alatt

Egészen mostanáig, az amerikai értéktőzsde, a világvezető motorként, amely kihúzza a világot a globális pangásból, lopva megtartotta pozícióját. A bizalom itt a lényeg, és a bizalmat fenntartották nemcsak a piacelemzők agyba-főbe dicsérésével, hanem a piacon lévő papírok értékével is. Az érték a piacon egyenlő azzal, amennyit a befektető hajlandó fizetni! És ezért, ha a gyenge részvénynek vevői vannak, akkor értéke is van. Ezért, a nap végi rallyk*, amelyek gyakran előfordultak az elmúlt pár év során, szándékosak voltak, hogy emeljék a várakozásokat a következő napra. A lezuhant részvényt másképp látta reggelre az összes elemző, aki tekintetbe vette a befektetők hajlandóságát a befektetésre, a piac pedig újra a helyén volt, emelkedve és szárnyalva.

Mi történt akkor, most az elmúlt héten, hogy egy ilyen drámai esés történt kevés szünettel? Mindez a nagy hangú erősködések ellenére, hogy minden rendben volt, és nincs szükség SEC szabályzókra vagy felülvizsgálatokra. A trend felülmúlta a ellen-trendeket, hogy bár a rossz részvények vevői megvették a rossz részvényeket, viszont az ilyen papírok túlsúlya egyszerűen a megfordulását okozta ennek. Mit jelent ez? Azt, hogy az előrejelzés, amit tettünk, 1999 végétől, egy piaci összeomlásról olyan mértékig, hogy a részvények értéke korábbi értéküknek az 1/4-ére fog zuhanni, a piac jelenlegi általános helyzete alapján, hamarosan be fog következni. Ha a gyenge papírokat már nem lehet elegendő mennyiségben felvásároltatni - mely pontot most elértük -, akkor a nyilvánosság számára lassan evidenssé válik, hogy a gyenge papír gyenge, és a bizalmat a cégek nyeresége és a teljesítmény alapján megérdemelt szintre hagyják visszaesni. Ezért, kapaszkodjatok meg, mert a zuhanás gyorsan fog történni, és a cserekereskedelem elkezdi majd felváltani a monetáris rendszert.

Az ingatlanpiaci buborék hasonlóképpen ki fog pukkadni, amikor a jelenlegi időjárási problémák és a biztosítási fedezet hiánya ezt tartalmatlannak bizonyítja. Az érintett munkaerő hányada már növekvőben van, és nézzetek az 1929-es gazdasági világválság korszakára, a várható következményekért. Az elkövetkező válság idején - amely valójában már itt van, csak tagadja a média és a hatalmak - meg kell nézni a múltbeli Nagy Válságot egy példaként az elkövetkező dolgokra. A bankok fizetésképtelenek voltak, de működhettek tovább, nem vonták vissza őket. A lakástulajdonosok és a vállalatok fizetésképtelenek voltak, de nem mondtak fel nekik, folytathatták. A megfontolás az volt, hogy senki nem volt, aki megvette volna ezeket az eladósodott entitásokat, miért szüntessék hát be a tevékenységeiket?! Ezért, ezek a fizetésképtelen entitások megmaradhattak, és fokozatosan visszatértek a fizetőképességbe, és így a vállalatok újra-megalapozódtak. Az elkövetkezendő csődben, ez meg fogja ismételni önmagát, lesz azonban egy lényeges különbség. Most nem lesz újra-fizetőképesség, új egészség, hanem az eltolódás lesz, helyette.
_____
*rally = árfolyamesést követő gyors emelkedés

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com