Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Átalakulás >
< 94 >
2000. április
-
longint

ZetaTalk: A pápa bocsánatkérése

2000. március 23-án keletkezett

Az egyház egy vezetőnek tartja önmagát, amikor erre a bocsánatkérésre igazából sok tényező és kényszer viszi rá. Adva lévén a saját időrendje, és amikor a vezetői ülésben van, az egyház méltányolja a merevséget, a konzisztenciát és a struktúrát. Nagyon hierarchikus. A tagjai a remény és a biztonság folytán vonzódnak hozzá, hogy az élet a rendben ugyanolyan lesz, amikor belépnek a rendbe, mint amikor kilépnek belőle - konzisztencia, minden megmarad ugyanolyannak, biztonság - a legvégső társadalmi biztonsági rendszer. Akik belépnek a rendbe, azt várják, hogy a címe valakinek tekintélyt és megbecsülést hozhat, vagy legalábbis udvarias bánásmódot. Ennélfogva a katolikus egyház, mint sok más vallási intézmény, de különösen a katolikus egyház, merevségéről ismert. Még ha egy állítás vagy egy pozitúra abszurd is, ők ragaszkodnak ahhoz a merevség és a konzisztencia kedvéért, amíg az arcuk vörössé nem válik és abba nem kell hagyniuk az ügy prédikálását. De mindamellett, a hátsó folyosókban és a belső kamrákban a merev, képtelen állítások mellett kitartanak.

Miért jönne elő akkor egy ilyen intézmény ezzel és mondaná azt, hogy "Tévedtünk"? Mi a hajtóerő? Évszázadokig a legabszurdabb módokon jártak el, a legabszurdabb pozitúrákat vették fel, és soha nem ismertek be hibát. A tévedhetetlenség illúziója sarokkő a biztonságérzetben, amelyet a rendbe belépők elérnek. Valamiképp ők nem hibázhatnak. Valamiképp ott van egy kegyesség, amely végigcsurog lefelé a rend tagjain, hogy ők így sohasem vonhatók felelősségre és ők nem tehetnek rosszat. És így ők elégedetten mennek lefeküdni. Az embereknek egy ilyen csoportja mitől döntene hirtelen úgy, hogy vér tapadt a kezükhöz, hogy megtévedtek, és mitől lenne szükséges nekik ezt az emberek előtt bejelenteni, akik előtt rendszeresen úgy tetszelegnek, mintha csalhatatlanok lennének?

Tekintsetek a körülményekre, ami a katolikus egyházat egy ilyen beismerésre késztetné. Ők, ahogy elmondtuk, tagságot veszítenek. Már nem vonzzák olyannyira az embereket a rendbe, hogy így a papjaik és apácáik számban csökkennek, kiöregednek, és nem váltja fel őket fiatal vér. Veszítenek a tiszteletből a művelt országokban, mint amilyen az Egyesült Államok, és más, kevésbé művelt országban - nem bármely tényezőknek az ismerete végett, amelyek ellentmondanának az egyház kijelentéseinek, hanem egy általános pszichikus tudatossága révén a népességnek, aki ezután elfordul az egyháztól. A taglétszám fogyatkozik. A források fogyatkoznak. A pápai hierarchia Rómában kétségbeesetten aggódó, és már évtizedek óta az, az egyház lecsökkent hatalma végett, jóllehet egyáltalán nem ismerik be ezt a helyzetet. Mindamellett, hánykolódnak. Mi fog jönni a következő 3 év alatt? Mi vár az egyházra, amely nem vezet és még csak nem is óvja meg a népét a szörnyűséges változásokhoz érve az életükben, ahol emberek fognak meghalni és elkeserítő körülményekkel kell számolni. A nyilvánosság biztosan nem fog megfordulni és az egyháznak adni. Bizonyosan nem fognak a papokba vagy a szentbeszédekbe kapaszkodni, amelyek nemcsak hogy nem vezetnek, de még csak meg sem nyugtatnak.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com