Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Átalakulás >
< 109 >
2001. december
-
longint

ZetaTalk: Cserekereskedelem


Azt jósoljuk, hogy sokkal az eltolódás előtt, cserekereskedelem fogja felváltani a jelenlegi papírpénz rendszert. A dollár értéke, minden országban, esni fog, hogy így bármely tranzakcióban a felek egyike vagy mindegyike úgy érzi majd, csak akkor csinál boltot, ha egy tárgyat, nem egy jelképet, ad át vagy vesz át. Ez egy bevett gyakorlat olyan országokban, ahol a dollár értéke zuhanóban van, és egy természetes migráció készségesen jön a gondolatként az embereknek, a csererendszer nem lévén túl régi a kulturális evolúciójukban. Mit fog ez jelenteni az átlagember számára, és mit jelent majd a gazdagoknak? Az átlagember azt fogja találni, elégedett magával, ha rendelkezett azzal az előrelátással, hogy bebiztosítsa magának az értékkel rendelkező javakat, úgymint magokat, szerszámokat vagy szárított ételt. Az olyan készülékek értéke, amelyek halottak vagy nem képesek működni - még az autóknak is, amelyek képtelenek járni összetört utakon -, nulla lesz. Az olyan cikkek értéke, amelyek értéket növelhetnek, mint például egy varrótű és cérna, amelyekkel egyébként értéktelen ruhák javíthatók meg, vagy egy ásó, amellyel kertet lehet varázsolni az egyébként parlagból, szárnyalni fog.

A gazdagok persze vég nélkül nyöszörögnek majd, és megpróbálnak majd meggyőzni mindenkit, aki hallgat rájuk, hogy a javaik visszanyerik majd az értéküket, ami nem lesz igaz. A pénzt használni fogják a csere egy eszközéül, csakúgy, mint az ékszereket és műtárgyakat, néhány helyen, egy rövidke időtartamig. Ez addig fog előfordulni, amíg azok, akiknek ezeket ajánlják fel alkalmi áron, fel nem ismerik, hogy az eltolódás az egész világon történt, és hogy megmentés és visszatérés egy olyan civilizációhoz, amelyet ismertek, nem fog történni. Talán hónapok, de még valószínűbben hetek alatt, és csak korlátozott helyeken. Mi azt tanácsoljuk az átlagembernek, amit a múltban is tanácsoltunk, hogy könnyítse magát a kötvényektől, ékszerektől és papírpénztől, melyek veszíteni fognak értékükből, méghozzá lehetséges, hogy hirtelen és figyelmeztetés nélkül. Jobb felpakolni olyan dolgokból, amelyeknek értéke lesz: gyertya és gyufa, tankönyvek és egy gitár, mint olyanokból, amiket a gazdagok becsülnek.

Abban, hogy valakinek a járatosságai tekinthetők csereeszköznek, valaki a saját szakértelmét a következő vizsgálat alá tanácsos vegye. Ha voltál már egy pusztaság közepén, egyedül, milyen lépéseket tennél a túlélés érdekében? Mi az első jártasság, amire szükséged lenne, és nincs meg? Kiket ismersz, akiket magad köré kívánnál, egy ilyen körülményben? Mik azok a jártasságok, amikkel ők rendelkeznek, amiket te esetleg kifejleszthetnél? Képzelj el egy csoportot egy ilyen felállásban, miután megérkezett egy földtelepre, ahol különböző szemétdarabok hevernek, és össze lehetne rakni belőlük egy-két mechanikus készüléket vagy egy menedéket, ha kreatívan és találékonyan használják fel őket. Hogyan látnál te neki egy kényelmes otthon megalkotásának a magad, és mások számára, egy ilyen szituációban? Ha tanácstalan vagy, hogy hogyan hasznosítsd a hulladékot egy otthon megépítéséhez, hogy hogyan dolgozz fel újra és hogyan fogj bele, akkor talán érdemes együtt eldolgozgatnod egy ócskással, a telepén, és leckéket venned! Amit mi mondunk neked, az az, hogy szellemileg bele kell helyezd magad ebbe a helyzetbe, és akkor nem lesz nehéz eldöntened, hogy mi hasznavehetetlen és mi a legértékesebb, egy szakismeretben. Ha egy könyvelő vagy, és nem tudod ezt a szakértelmet átültetni egy olyan járatosságba, hogy egy szabó, egy pásztor vagy egy szakács legyél, akkor a szakértelmed hasznavehetetlen!

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com