Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Tudomány >
< 93 >
1997. március
-
longint

ZetaTalk: Robbanások


Az emberek leginkább annak vannak tudatában, ahogyan az atomok az elektronok megosztásának következtében kötődnek egymáshoz, de kötődés sok más, az atom határvidékén mozgó szubatomi részecske megosztásából adódóan is történik. A robbanások során, egy kötődési folyamat kezdődik meg, és nem ér véget, amíg el nem ér egy egyensúlyi helyzetet. Hő hozzáadása, hogy egy robbanást gyújtson ki, vagy nyomás, egyaránt ugyanazt az atomi drámát eredményezik: hő részecskék és más szubatomi részecskék árasztanak el egy adott atomot annak bőségével, amit a környező területek tartalmaznak, és ezek a részecskék mozgásba lendülnek. Azon a ponton, ahol ez a mozgási hullám kifelé terjed, az atomoknak egy ideiglenes folyékonysága teremtődik meg, mivel a hő részecskék egyfajta kenőanyagot alkotnak, és ebből az atomoknak az előző állapotukon túli mobilitásuk származik.

Hirtelen felszabadulva az előbbi kötelékből, a hullám szélén lévő atomok szabadnak találják magukat arra, hogy új kötéseket létesítsenek, amit meg is tesznek a kémiai természetüknek megfelelően, vagyis a képességük szerint, hogy megtartsanak szubatomi részecskéket - mint az elektronokat - az atommag súlya és összetétele alapján. Ez az új kötés hő részecske többletet eredményez, aminek nincs helye az új kötési elrendezés következtében, és a robbanási folyamat eldurvul. Bár az új kötések kialakítása elő lett segítve a túláradó hő kenési tényezője folytán, a hő részecskék nem a domináns tényezők az új kötésben. Más szubatomi részecskék - mint az elektronok - uralják és diktálják a kötődési folyamatot.

Ha a kémiai összetétel olyan, hogy ez az újra-összekötődés csak arra vár, hogy megtörténhessen, és csak az előző kötéseknek az ereje gátolta meg, akkor az - ahogy mondjátok - egy robbanó keverék/robbanó elegy. Ez az, amiért bizonyos kemikáliákat, vagy vegyszerkeverékeket elővigyázatosan kezelnek, míg másokat nem tekintenek képesnek arra, hogy találkozásuk egy robbanáshoz vezessen. A vegyszerkeverékek, amelyek egy robbanáshoz vezetnek - akár még hőnek vagy nyomásnak a hozzáadása nélkül is - sok kötési kombinációra képes atom keverékéből állnak. Ők egy olyan állapotban lépnek bele a robbanási kötésbe, amely kevésbé stabil, mint az új, lehetséges kötés, amelybe gyorsan áttérnek, hő és fény részecskéknek a megszokott kibocsátását okozva eközben.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com