Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Tudomány >
< 84 >
1997. január
-
longint

ZetaTalk: Centrifugális erő


A mozgás nem egy dolog, állandó, megváltoztathatatlan, örökkévaló, egyszer kezdetben megszületett egy ösrobbanás vagy akármi során, és soha el nem múló. A mozgás nem egy dolog, hanem egy eredmény, egy reakció, és mint ilyen, változik. Az emberi csillagászok a bolygók pályáit egy egyensúlyként magyarázzák, egy, a Nappal érintőleges egyenes vonalú mozgás és egy oldalsó gravitációs vonzás között, és azt feltételezik, hogy az előre irányuló mozgás egy centrifugális erőbe fordul, amely soha nem kezdhető ki, mivel ez egy dolog. Ez jól mutat papíron, de vizsgáljátok meg a valóságot kicsit közelebbről, és előbukkannak az ellentmondások és az állítás hiányosságai.

Minden alkalommal, amikor egy pályára állt test módosítja az egyenes vonalú haladási irányát a gravitációs vonzás hatása végett, az egyenes vonalú pályája intenzitásában lecsökkenne. Nem ez a helyzet a mindannyiatok számára oly jól ismert szituációban, amikor fékezni kell vezetés közben? Az autó mozgásban van egy sík területen, folyamatosan hajtva mindaddig, amíg a láb a gázpedálon van. Ez megegyezik a bolygó egyenes vagy érintőleges mozgásával. Ha valaki egyidejűleg fékez, amíg a lába változatlanul a gázon marad, az autó lassulni fog. Ez megegyezik a gravitáció okozta zavaró hatással a keringő bolygó érintőleges mozgásában. Most vedd el a lábad a pedálról, és már nem lesz meg ugyanaz az előre irányuló mozgás, mint azelőtt volt. Nem egy dolog volt, hanem egy reakció, és a mozgás itt is egy reakció a a gázra lépés okozta tolóerő hatására, amíg az autó nyugalmi helyzetéből elindul.

Éppen így, egy keringő bolygó egy állandó tolóerőt igényel valamiből, hogy mozgását fenntartsa. E tolás nélkül hagyva az objektum lassan spirálisan a nap felé sodródna, és így az embereknek bajosan lett volna elég idejük arra, hogy olyan intelligens fajjá fejlődjenek, akik ezen a jelenségen töprengenek, mivel a spirál pálya nem tartana ennyi ideig! Ez a spirális pálya vár a Föld körül keringő műholdjaitokra, melyeket gyakran csak az időnkénti fuvallat tart fenn, amit a beléjük épített rakéta-fúvókákból kapnak. Ha magukra hagyják őket, a Földhöz csavarodnak, a gravitációs vonzás felé, mely minden pillanatban kihat az előre irányuló mozgásukra. A gravitációs vonzás nem szigorúan egy oldalirányú húzás, mivel a bolygó pályájának iránya, bár csekély mértékben, de minden esetben a nap irányától elfele mutat. Bármely adott időpontban:

  1. húzz egy vonalat, amely a bolygó egyenes vonalú mozgási irányát ábrázolja,

  2. húzz egy második vonalat, amely azt a pályát ábrázolja, amire a gravitációs vonzás a bolygót kényszeríti, ez lényegében egy második érintő a Naphoz,

  3. a két egyenes közti szög a bolygóra ható visszafelé húzás mértéke.

Ezért ez hátráltatja az előre irányuló mozgást, ami nem egy dolog, hanem egy reakció. Ahhoz, hogy a bolygó folyamatosan keringésben maradjon, kell hogy legyen egy tolóerő, és van is. Ezt a Nap magjában lévő örvénylő anyag okozza, amely befolyásoló mezőket hoz létre, úgymint mágneses mezőket, melyek hatnak a keringő bolygókra, különböző mértékben, az ő összetételüktől függően. Miért feltételezitek, hogy a bolygók mindenhol ugyanabba az irányba kringenek? Véletlen, hogy ugyanezt a mintát mutatja minden naprendszer? A visszafelé irányuló bolygómozgás extrém kivétel, így annak ténye, hogy a bolygók midig egy irányban keringenek, egy kényszerítő kulcs kell legyen bárki számára, aki magyarázatot keres arra, hogy miért keringenek folyamatosan a bolygók.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com