Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Tudomány >
< 12 >
1995 júliusa előtt
-
longint

ZetaTalk: A dinoszauruszok kihalása


A lakható bolygók kisebbségben vannak, ahogy a tudósaitok jól tudják. Az olyan lakható bolygók, melyek elegendő ideig képesek az életnek otthont adni, hogy értelmes faj fejlődhessen ki rajtuk, még inkább kisebbségben vannak. A lecsökkentésnek azoknak a katasztrófáknak a száma az oka, melyek a fejlődő élettel történhetnek meg, minduntalan nullára állítva az evolúciós órát. Sokféle katasztrófa létezik, és a hatásuk több magánál a kataklizmánál.

Általában a fejlődő élet a legkisebb méretű ellenségei, a mikroorganizmusok csapdájába kerül, melyek szintén folyamatosan fejlődnek. A mikroorganizmusok rugalmasabbak, mint a nagyobb állatok, és nagyobb a mobilitásuk, mint a növényeknek. Ha az eredeti gazdájuk már nem használható fel, képesek gazdát cserélni. Kevesebb tényező befolyásolja létüket. Amíg egy nagyobb állatnak szüksége van levegőre vagy vízre, ritkább esetben mindkettőre; méregtől mentes, elegendő mennyiségű táplálékot kell találnia és elfogyasztania, hogy testét életben tartsa, társat kell találnia, majd azután kihordania és felnevelnie utódait; a mikroorganizmusoknak könnyebb dolguk van mindenfelé. Túlélnek vízben és levegőben, tápláléknak megteszi számukra majdnem bármi, ami kéznél van, osztódással hoznak létre utódot, és mindezt egy nap alatt. Amiről itt beszélünk nektek az az, hogy a dinoszauruszok nem azért haltak ki, mert nem nőttek táplálékforrásaik a meteor becsapódás következtében keletkezett por okozta sötétségben, sem mert a kis emlősök felfalták a tojásaikat, mielőtt azok ki tudtak volna kelni. Azért haltak ki, mert genetikailag rokonságban álltak egymással, és emiatt mindannyian ugyanarra a mikroorganizmusra voltak érzékenyek. A gyilkos többé nem felismerhető, régesrég teljesen más irányba mutálódott.

Puszta spekuláció lenne arról gondolkodni, mi történt volna az értelmes fajjal a Földön, ha ez nem történik meg. Mindamellett a legtöbb lakható bolygón csakugyan hüllő faj fejlődik ki, és nem emlős, domináns fajként. Ez egyszerűen érkezési sorrendben történik. A hüllők sokkal az emlősöket megelőzve fejlődnek ki, és így előnyük van. Mindamellett az sem törvényszerű, hogy az intelligens faj csak emlős legyen, ahol a fejlődő hüllő faj katasztrófát szenvedett. A legtöbb bolygónak, amelyen az emlősök fejlődtek ki domináns fajként, nem ilyen története volt. Sok faktor játszik ebben szerepet, köztük hogy milyen nehéz élete van a különböző fajoknak. Egy nehéz élet, a pillanat átkával, intelligenciát indukál.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com