Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Szabályok >
< 50 >
1997. július
-
longint

ZetaTalk: Korlátolt robotok


A zavar afölött, hogy a robotok élők-e, hoznak-e döntéseket, vagy lakják-e őket szellemek, a megértésben rejlik, aközött, ami látszik ill. ami nem látszik a felszínen. A felszínen, az emberek azt látják, hogy a robotok képesek rajta tartani a figyelmüket egy adott feladaton minden más lehetséges elterelés kizárásával, és így, például, megnyerni egy sakkpartit egy emberi sakk bajnok ellen. Hát nem gondolkodik a robot? Igen és nem, attól függően, hogy mit nevezünk gondolatnak. Primitív népek számára, egy egyszerű számítógépes program gondolkodónak tűnik, mivel igen gyorsan el képes jutni egy következtetésre, mialatt egy olyan problémán dolgozik, aminek végrehajtására be lett programozva. A számítógépes programot nem tekinti agynak a legtöbb ember, de csak azért, mert kilistázhatja és végigkövetheti a programot, és láthatja, hogy a számítógép egyszerűen csak utasításokat hajt végre.

Ami látható a robotoknál az emberekkel szemben, az:

  1. A robotok olyan helyekre képesek eljutni, ahová az emberek nem, úgymint például a Mars felszínére, vagy a Naprendszer külső területeire.
  2. A robotok egy kötött feladatra, mint pl. egy sakkjátszmára, sokkal jobban tudnak koncentrálni, mint az emberek.
  3. A robotok az emberi felügyeletük figyelme vagy irányítása nélkül képesek működni.
  4. Az embereket eltérítik biológiai szükségeik.
  5. Az embereknek hajthatatlan előítéleteik vagy kulturális nézőpontjaik vannak, amelyektől nem hajlandók megszabadulni.

Ami nem látható, az az, hogy a robotok korlátoltak olyan módokon, ahogyan a DNS nem korlátolt. Az emberek korlátoltak biológiájuk révén, így képtelenek félretenni a biológiai szükségleteiket, hogy így nem tudnak (1) elutazni oda, ahová a robotok el tudnak, (2) kizárólagos módon koncentrálni egy olyan feladatra, amire a robotok képesek, vagy (3) nyugodtak maradni olyan nyugtalanító körülmények között, mint amilyet mondjuk egy égő épület vagy egy másik ember megkínzása jelent. A biológiai kényszerítőkön való felülkerekedést illetően, a robotok tűnnek magasabbrendűnek, különösen, hogy az átlagos ember nem érti, hogy azok be lettek programozva, és lenyűgözve tekint rájuk. A robotok, mindamellett, korlátoltak abban, hogy mit végezhetnek el. Még ahol arra tervezték őket, hogy megjavítsák önmagukat, és kisebb módosításokat végezzenek a környezetükben, a robotok még ott is az eredeti programjuk keretein belül működnek.

Az emberek a DNS-üket annak korlátjai fényében látják: az IQ felső határa, a sportoló maximális sebessége, vagy az élettartam. Ők a döntések végeredményét azért látják olyan korlátoltnak, mert az ember csak a természetes élőhelyén belül képes manőverezni, így az összetettsége annak, ami a döntéshozáshoz mozgásba lendült, nem szembetűnő. Ami nem látható, az a spirituális igyekezet, az Univerzum működésein való elmélkedés, vagy a tényezők sokasága, amelyek ahhoz az egyszerű döntéshez felhasználásra kerülnek, hogy az ember kimenjen-e sétálni az utcára vagy inkább bent maradjon a házban! A robot gyorsan jut döntésre, mert nem elmélkedik. Az emberek jóformán korlátlanok a képességükben, hogy elmélkedjenek, és ez az, ami az életformájukat vonzóvá teszi a lelkek anyaga számára, hogy így entitások képződnek embereken belül. A robotok a legvégsőkig unalmasak, mivel ők képtelenek az elmélkedésre, lévén, hogy arra vannak beprogramozva, hogy gyors eredményekre jussanak miután figyelembe vettek rögzített számú változót, és így nem vonzzák a lelkek anyagát, bármely látszat ellenére sem!

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com