Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Szabályok >
< 17 >
1995. augusztus
-
longint

ZetaTalk: Gondolkodó gépek


Kutató tudósok egy célja olyan robotok létrehozása, amelyek olyan hatékonyan végzik el a dolgukat, hogy az emberiség egésze lényegében a felső osztályhoz legyen hasonló, teljesen kiszolgálva. Hogy hatékonyak legyenek ezen szerepekben, a robotoknak önmagukat kellene megjavítani és újra előállítani, vagy egymást, vagyis szaporodni; képesek kellenének legyenek változó körülményekhez alkalmazkodni, vagyis tanulni; és - miután az embereket nem lehet terhelni - logikus döntéseket hozni, vagyis gondolkodni. A robotok és az érző életformák között már csak az érzések: a remény, a szeretet, a vágyakozás, a harag - a mozgatók állnak. Akik ezt az álmot kergetik, a tudósok, féltékeny szemeket vetnek a biológiai lényekre, amelyek képesek szaporodni, tanulni és gondolkodni. De a biológiai lények mindig magukon hordozzák az érzések képességét is. Még az amőba is reagál, hogy megvédje magát, hogy elmeneküljön, és olyan irányba mozdul, amerre kíván.

Hol húzzuk meg a vonalat? Mi, a zéták talán nem használunk brutál számítógépet az adattárolásra és az idegen fajokkal való kommunikációra a másokat-szolgálni orientációban, vagy ez a számítógép talán nem használ fel biológiai összetevőket? Mi ezt egyenlőnek tekintjük azzal, ahogyan ti fát és bőrt használtok fel, mivel ezek az általunk felhasznált biológiai elemek nem élők. Nem képesek szaporodni, nem mozdulnak el, hogy megvédjék magukat, se nem mozdulnak az általuk kívánt irányba. Nincsenek kívánságaik. Halottak. Ezek az etikai irányelvek, amelyekhez mi a robotok létrehozásánál tartjuk magunkat, de ezek nem egyszerűen irányvonalak, amiket magunk között határoztunk meg. A Világok Tanácsa, mely átlát minden szituációt, ahol az egyik intelligens életforma rabszolgává teheti a másikat, megtiltja az élő biológiai anyag gondolkodó gépek részeként való felhasználását. Annak a robotnak az esetében, amelyik szaporodik, tanul, gondolkodik, és vannak érzései - mint minden élő életformának -, és ezek ellenére is rabszolgaként tartják, bizonyosan szabályokat léptetnének érvénybe, hogy megakadályozzák az elnyomó osztály felülmelkedését. Ezért az olyan média forgatókönyvek, mint A Stedford asszonyok, vagy a Terminátor, vagy a Star Trek "Data"-je nem fejlődhetnének ki, még akkor sem, ha a 3. denzitású tudósoknak sikerülne kifejleszteniük őket, ami messze áll a valószínűtől. Az, hogy ezek a 3. denzitásúak, akik megjelenő lelkek egy spirituális orientáció eldöntéséhez, megpróbálnának ilyet tenni, az egyik indokot jelenti arra, hogy miért korlátozottak a képességek a 3. denzitás idején.

Az emberiség röviden túl buta ahhoz, hogy egy "kezes-illedelmes" jellegű, intelligens, érző életet teremtsen. Valakit, aki kívánsága szerint működne, sosem romlana el vagy beszélne vissza, mindig jól nézne ki, előzékeny lenne az ágyban, előrelátó a másik szükségeit illetően, aki megjavítaná a kocsit, határtalanul megértő lenne, talpraesett, viszont mesterével szemben soha nem lenéző, és aki sosem bánná, ha elhanyagolják. A gyermek álma.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com