Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Kormány >
< 83 >
1997. január
-
longint

ZetaTalk: Hubble-trouble


Egy nyitott társadalomban, a tudományos kutatás nem egy dilemma - mindenki részt vesz és mindenki megosztja az eredményeket. Természetesen, vannak jutalmak, amelyeket az az adott tudós kap meg, aki felfedi és tudományosan alátámasztja a korábban ismeretlen természetes folyamatot vagy esetet, viszont ezeket a jutalmakat a kutató fáradozásai alapján ítélik oda. Senki nem vesz el egy felfedezést egy felfedezőtől kivéve, ha rablás történik, viszont ez egy nyitott társadalomban csak a tolvaj érvénytelennek nyilvánítását hozza maga után. Eképpen volt a régi görög társadalomban, ahol a filozófiai viták nyitottak voltak és mindenki részt vehetett bennük, és a felfedezés örömében hasonlóan osztoztak, amikor a felfedező közzétette javaslatát a fórumon. Azért tették ezt, mert nem volt semmi eltitkolni valójuk. Ők ezt ugyancsak a saját idejük és pénzük ráfordításával tették. Most állítsátok szembe ezt a ma állítólagos felvilágosult és nyitott társadalmával.

Egy zárt társadalomban, a tudományos kutatás egy kettős dilemma. Ha kutatásokat végeznek, de a felfedezéseket nem lehet megosztani a nyilvánossággal, akkor hogyan lehet visszatartani a nyilvánosságot, hogy ne kukucskáljon át valakinek a válla fölött? Ha a tudományos eszközöket úgy egyengetik, hogy a felfedezések szaporodjanak, akkor hogyan lehet megmagyarázni egy türelmetlen közönségnek, hogy kevesebb információt nyújtanak nekik ugyanakkor, amikor ők többet fizettek egy jobb felszerelésért?! A Hubble egy ilyen dilemma, mint amikor az Apolló küldetések és az űrszondák lettek kiküldve a Naprendszerbe. A publikum kevesebb és kevesebb információt kap, a vasajtók bevágódnak, az információkat archiválják inkább, mint hogy bemutatnák, és cseppenként és csipetenként hozzák nyilvánosságra, mintha apró húscafatokat vetnének az éhes kutyák közé a gazda asztaláról. Nem érdekli őket, hogy a publikum, az adófizetők, fizettek az információkért, amelyeket olyan pökhendi módon visszatartanak tőlük.

És milyen kifogásokat adnak arra, hogy visszatartják az Univerzumról készülő egyszerű felvételeket a nyilvánosság elől, aki a számlát állja? Minthogy nincsenek valós kifogások arra, hogy csukva tartsák az ablakot amíg az a házban odabenn lévőknek azt mondják, hogy odakinn semmi rendkívüli nem látható, valótlan kifogásokat találtak ki. Nem tagadják meg a nyilvánosságtól a Hubble képeket, melyek melegében a nyomdába kerülnek, mihelyst továbbította őket a drága berendezés, amiért fizettek - mondja a NASA -, csak arról van szó, hogy a kutatási elöljárót illeti először a jog, és ő mond meg mindent. Elnézést? A kutatási elöljáró fizet a Hubble-ért, amely felett ítélkezik? Minthogy a NASA nem egy kormányszerv - bár megszervezték, hogy sorba állhassanak a nyilvános serpenyőnél együtt a politikusokkal -, a publikum nem veheti könnyen számításba őket a megválasztott tisztviselőikkel. A NASA és a Hubble-trouble egy karnyújtásnyira vannak egymástól, és szándékosan.

Mi az, amit a publikum nem láthat, mindezen kutatási elöljáró-privilégiumokkal, mi az, ami miatt nincs hozzáférése frissen kibocsátott Hubble felvételekhez, sőt még a pontos Hubble időbeosztáshoz sem? A publikum nem erősködhet, hogy meghívják egy partira, ha nem tud róla, hogy terveznek egyet - ez az elmélet. A nyilvánosság nem láthatja az UFO-kat, melyeket az űrhajósok a saját szemükkel láttak és melyeket a Hubble rendszeresen rögzít. A nyilvánosság nem láthatja a bizonyítékokat, amelyeket a NASA és JPL úgy tartogat, mint cukorkákat, hogy előcsepegtesse őket, amikor pénzre van szüksége, csakúgy, mint azokat a bizonyítékokat, hogy életre alkalmas bolygók léteznek más napok körül keringve. A nyilvánosság nem láthatja a bizonyítékot arra, hogy a NASA rossz infravörös katalógusokat bocsát ki, hogy így a 12. bolygó avagy X-bolygó nem jelenik meg az IRAS katalógusokban, és így nem keresik az égen, ahol most siklik. A nyilvánosság nem láthatja a bizonyítékokat, amelyek elmesélnék az igazságot bármelyik elterelés kapcsán, mint amilyen a Hale-Bopp-megtévesztés, hogy a vezetés azt akarja, hogy a nyilvánosság futkosson utána.

A NASA-nak egyre többször vannak Hubble-gondjai, de ez nem fogja számukra azt okozni, hogy nyíltan megosszák a nagyközönséggel a képeket, amiket a Hubble készít. Nézzetek a fokozódó visszatartásra, és az alternatív magyarázatokra túl a kutatási elöljáró kifogáson, mivel ezek fogytán vannak a publikum számára.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com