Széleslevelű gyékény


Amennyiben a magrész megbarnult és tele van bolyhos pehellyel, ezt ki kell próbálnod: A Paiute-ok elfogyasztják a gyékény magját. Egy barátommal azon vakartuk a fejünket, hogy ők hogyan tudják szétválasztani a magokat a pihéktől. Végül begyújtottuk a bolyhokat, amik kis lobbanások után kialudtak, de ezt addig folytattuk amíg nem maradt pihe csak a megpörkölt magok. Ízletes, ám kevéske.

Benjamin Pressley

Kiegészítésképpen az ehető gyékénymaghoz: a tavaszi rügyek, a föld alatti szár és a fiatal hajtások nyersen is fogyaszthatók, de meg is lehet főzni őket a spárgához hasonlóan. A fiatal levelek belsejét ugyanígy kell megfőzni. A nőnemű virágok (a hímneműek sárgák a tetejüknél, a nőneműek zöldek és ugyanazon a száron nőnek) olyanok mint a csöveskukorica és a virágporát lisztpótlóként használhatjuk. A föld alatti kemény szár belsejét pedig lisztté őrölhetjük.

Beküldte Steve.

A közönséges gyékény fiatal hajtásai ehetőek és a gyökerei krumpli helyett használhatóak.

Beküldte Woodie.

Vissza a Központba