Megkülönböztetni


A legjobb ehető gombák 72%-a víz, bár ez lehet akár 80-92% is. A magas nedvességtartalom miatt szükséges a víz közelsége. Ne számíts rá, hogy gombát fogsz találni az erős szelet követő 48 órában. A szikes talajok határozottan gátolják a gombák növekedését. Ha egyszer leszedted, "méretre" kell vágni, hogy biztosan ne tartalmazzanak rovarlárvákat. A gombát hamar el kell fogyasztani és nem szabad 24 óránál tovább tárolni meleg éghajlaton, magas a nitrogéntartalmuk, és veszélyesek lehetnek megromolva. Ha nem tudod megenni, ki kell szárítani a napon, vagy összekötözve, hogy a szél szárítsa ki. Egy alapvető irányvonal a tapasztalatlanok számára:

szár: gyűrűvel                            			dobd el
          bocskor a szár alján       			           "
          gallér és bocskor (galóca!)          			   "

kalap: sugárlemezekkel                              		dobd el
          likacsokkal
                - a hús elkékül, ha megvágod (a húsa   		dobd el
                  nem ehető, ha elszíneződik)
          tűszúrás-szerű nyílásokkal           			 ehető
          redőkkel                          		 	 ehető
          üregekkel (szivacsos megjelenés)			 ehető

Még ha néhány ehető gombát ki is dobsz, legalább biztosan nem marad mérges gomba a kosaradba.

Forrás: Survival; How to Prevail in Hostile Environments by Xavier Maniguet, pages 358-360

Beküldte Steve.

Hogy lásd, egy gomba mérgező-e vagy sem, főzde meg, majd dobj egy érmét a vízbe. Ha megfakul, a gomba mérgező.
Nem ajánlom ezt a módszert, mivel a gombák méreganyaga kémiailag sokféle, ez pedig nem egy "specifikus" módszer, pláne nem 100%-os megbízhatóságú. Ha már felaprítottad és a fazékban van, senki sem mondja meg, mérgező-e vagy sem. Csak olyan gombát fogyassz, amiről 100%-ban tudod, hogy nem mérgező! - a ford. megj.
Mike

Olvastam valamelyik túlélőkönyvben, hogy azt a gombát megeheted, aminek nincs fehér tejszerű nedve, de a felelősséget nem merném vállalni! Néhány könyv azt írja, tartózkodjunk mindenfajta gomba fogyasztásától, mert túl alacsony a tápértékük a felvállalt rizikóhoz képest. Az érmeteszt úgy tűnik, az alkaloidákhoz való, melyek bizonyára mérgezőek, az érme pedig réz, ami könnyen megfakul. Azt mondanám, vegyél pár gombát az élelmiszer boltban, és próbáld ki a feltevést, az érme vajon megfakul-e? (én nem tenném rá az életemet... - a ford. megj.)

Beküldte Aron.

A szabály, amit betartok, hogy az összes gomba fehér lemezekkel, mérgező. (Tudom hogy nem, csak a legtöbbjük, de a hiányos ismereteim miatt elkerülöm őket). A sötét lemezű gombákkal próbálkozom. Tudom, hogy az összes szivacsos gomba ehető. Inkább szivacsos megjelenésű legyen, mint lemezekkel az alján. Néhányuk kesernyés (dió), de mind ehetők.

Beküldte Stephen.

Vissza a Központba