Ikon Desztillációs eljárás


Minden anyag három halmazállapotban létezik: folyadék, szilárd és légnemű, amely leginkább a hőmérséklet (meg a nyomás) függvénye. Ez a vízre is érvényes. Tehát a víz lehet jég, folyadék és gőz. Ha a vizet 0 °C alá hűtjük, jég lesz belőle, és ha 100 °C fölé melegítjük, elpárolog. A hőmérséklet, amelynél az anyag folyékony halmazállapotból légneműbe megy át, a forráspont, és minden anyagnál más (valójában a forráspont egyformán a hőmérséklet és a nyomás függvény is, az ezeket ábrázoló görbék az un. fázisdiagrammok - a ford. megj.). Ezt a különbséget használjuk az anyagok elválasztására, és így a víztisztításra is.

Az eljárás viszonylag egyszerű: a szennyezett vizet
a) felmelegítjük
b) a forráspontig, ami így elpárolog
c) (gőz lesz belőle), míg a többi (akár oldott, akár nem) anyag visszamarad a forralóba. A gőzt a hűtőbe vezetjük,
d) ahol lehűl és cseppfolyósodik,
e) és a végtermék a víz, megtisztítva az egyéb szennyeződésektől.

A desztillálás hatékony eljárás, és ami még fontosabb, sok rögtönzéssel is elvégezhető. Bármivel vizet lehet melegíteni, ami a kezed ügyébe akad: tűz, villanyáram, bármi. Szinte bármilyen edény megfelel, amiben vizet lehet forralni, ha a gőzt a hűtőbe tudod vezetni, ami szintén bármiből lehet, ha elég hosszú a hűtéshez és megfelelően működik. A legrosszabb esetben desztillálhatsz egy háztartási fazékkal és két födővel. Forralj vizet a lefedett fazékban. Kicsivel később a víz elpárolog és lecsapódik a födőn (ez a desztillált víz). Cseréld le a födőt a másikkal, majd az elsőt tartsd függőlegesen, és csepegtesd le egy edénybe. Időközben a második födőn is kondenzálódik a vízpára, úgyhogy kezdheted előröl a folyamatot... amíg az edényed meg nem telik.

A desztilláció szinte mindent eltávolít a vízből, még a nehézfémeket, mérgeket, baktériumokat és vírusokat is. Habár nem távolítja el az olyan anyagokat, melyeknek a forráspontja alacsonyabb a víznél. Van néhány olaj, petróleum, alkohol és hasonló anyag, amik a legtöbb esetben nem keverednek a vízzel, és szűréssel lehet őket eltávolítani (ezeknél célszerű a vizet födő nélkül forralni, amíg el nem távoznak teljesen, majd folytatni a desztillálás - a ford. megj.). Ne felejtsd el, hogy a kivont anyagok a forralóban maradnak, úgyhogy ezt ki kell pucolnod minden egyes alkalommal.

A desztillált víz közvetlenül fogyasztható, nem kell újraforralni. Ha meleg, készíthetsz belőle teát, vagy valami hasonló italt. Palackozott deszt. vizet hivatalosan nem ajánlott fogyasztani, ezt inkább hűtővíznek szánták, mint emberi fogyasztásra, bár néhány természetgyógyász ajánlja a deszt. víz fogyasztását. Ezt döntsd el te magad.

Felajánlotta Kiko.

Vissza a Központba