Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Átalakulás >
< 23 >
1995. szeptember
-
longint

ZetaTalk: Hitrendszerek


Az Átalakulás során néhány dolog szépen eligazodik és zökkenőmentes változáson megy keresztül, más dolgok pedig ütköző pályán vannak. Amikor egyesek olyan hitrendszereket tartanak meg, amelyek ellenkeznek olyan információkkal, amiket a tömegek egyre inkább tényként fogadnak el - a kritikus helyzet ott kezdődik. Mint annál a kritikus helyzetnél, amit a gömbölyű Föld jelentett azoknak, akik meg voltak győződve róla, hogy a Föld lapos, vagy annál, amit az előember csontjai jelentettek azoknak, akik meg voltak győződve róla, hogy az ember egy nap alatt lett megformázva - az idegen jelenlét egy kritikus helyzetet jelent azoknak, akik meg vannak győződve róla, hogy az ember az egyetlen intelligens faj az Univerzumban, vagy hogy Isten a saját képmására teremtette őt. Ez a kritikus helyzet nem a nagyfokúan vallásosak sajátja, de minthogy sok vallás tantételei egybehangzanak az ilyen nézeteket illetően, a hívek hajlamosak ebben a pozícióban találni magukat.

Az első pontban, hogy az ember az egyetlen intelligens faj, a hitrendszer minden oldalon ostrom alatt áll. Űrhajók jelzik a csillagközi utazást, olyan mutatványok, mint gyors helyváltoztatás vagy eltűnés, beszámolók kontaktáktól orvosi csodákról vagy géntechnológiai bravúrokról, a képesség, hogy tárgyakat lebegtessenek - ezek mindegyike egy magasabb intelligenciára mutat, mint amivel a Homo Sapiens rendelkezik. Azoknak, akik elutasítják ezt a tényt, vagy kapitulálniuk kell, és elismerniük mindazt, amit az érzékeik és a logikájuk mond nekik, vagy teljesen a másik irányba kell fordulniuk és megtagadniuk még azt is, hogy egyáltalán fontolóra vegyék az információk elleni kirohanást. Ezeket az embereket nem nehéz felismerni. Bevörösödik az arcuk és elkezdik kiabálni a hiedelmeiket, amikor tényeket tárnak eléjük, melyek megingatják ezeket a hiedelmeket, mintha a vita a hangerőn dőlne el.

A második pontban, hogy az ember Isten képére lett megalkotva, a hitrendszer az egyént a döntéskényszer pozíciójába helyezi. Vagy ki tudja terjeszteni a hitvilágát, hogy beleértsen minden életet, hogy az Isten képmása, egyenrangú viszonyba helyezve a Homo Sapienst más intelligens életformákkal, vagy a hitrendszer megmarad, és az idegen látogatók istentelenek lesznek - ördögök. Itt is felismerhető az egyén merev ragaszkodása egy hitrendszerhez, amely ütközik a tényekkel. Ahogy az intelligens életformák változatosságáról egyre több információ válik elérhetővé, az egyén komor arccal fordul el a fejtegetésektől, dorgálásokat mormogva.

Hogyan kezeljék azok, akik áhítoznak az Átalakulásra, és akiknek lelkiismerete nyugodt az ennek kapcsán adódó új koncepciók befogadására, azokat, akik mereven megmaradnak nem helyénvaló hitrendszereknél? Hozzájuk nyomni a tényeket kevés jót szül, és az ellenállás nyomás alatt csak tovább növekszik. Valójában, az ellenkező megközelítés működik a legjobban. Tégy egy közbevetett megjegyzést itt és ott, de vonulj vissza a témától. Ne konfrontálódj. Hagyd a tényekre, hogy a varázsukat tegyék, ahogy gyakran teszik is.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com