Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Emberi lét >
< 57 >
1996. március
-
longint

ZetaTalk: Félelem


A félelem egy védelmező emóció, amely nélkül az emberi állat nem maradt volna fenn - az előember lesétált volna a sziklaszirten, besétált volna az éhes ragadozók szájába, és követte volna a kíváncsiságát a mérges kígyók felé.

Ám egy intelligens, tudatos fajban a félelem felülkerekedhet, hogy az illető életét a félelem irányítsa, mivel a képzelet eshetőségeket helyez az illető elé, és olyan következményeket, amelyek talán soha nem történnek meg. Van egy mondásotok - aki a száját egyszer megégette, az utána az aludt tejet is fújja - ami azt jelenti, hogy a félelem többet nyomhat a latba, mint a kiváltó incidens, jelentőségében túlnőve az emlékezetben azon, amilyen valójában volt. Gyakori szituáció egy gyerekkori eseményen alapuló bénító félelem, bolhából elefánttá nőve a gyermek perspektíváján keresztül. Ő még akkor pici volt, ordítozott rá valaki nagy, aki elvileg megölhette volna őt, összezúzhatta volna, akár egy bogarat. Az immár felnőtté vált gyerek úgy találja, hogy nem képes elviselni, hogy belelépjen egy hasonló szituációba, mivel egy megsemmisítő félelmet érez, egy küszöbönálló fenyegetés-érzést, hogy meg fogják ölni. Talán az eredeti incidens egy süti végett volt, de a felnőtt átviszi ezt bármely kívánatos tárgyra. Így, a felnőttből egy béna lesz, képtelen lesz végigérdeklődni egy munkalehetőséget, randit kérni valakitől, vagy egy új autót venni - mindez azért, mert valamikor rá lett ordítva, amint egy sütiért nyúlt.

Azoknak, akik erről a példáról azt gondolják, hogy extrém: ez sokkal mindennapibb, mintsem extrém. A félelem, egy intelligens fajban, indokolatlan félelem lehet, és amikor hagyják, hogy azzá váljon, ez irányítja a személy életét. A felszabadulás kulcsát az ilyen gátlások alól az jelenti, ha az illető megvizsgálja félelmeinek indokoltságát. Mi a legrosszabb, ami történhet? Ha megteszed az adott lépést, valóban meg fognak ölni? Ez a vizsgálat szétválasztja egymástól a szikláról való lesétálás félelmét egy randira való meghívás vagy egy eltérő fajta ruha viselésének félelmétől. Miután megállapítottad, hogy a félelem indokolatlan, valós alap nélküli, vesd el azt és haladj előre. Egy alaptalan félelem eloszlatásának leggyorsabb módja, ha kétségbe vonjuk azt.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com