Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Emberi lét >
< 54 >
1996. február
-
longint

ZetaTalk: Kábítószer


A vágy, hogy valaki elfeledje bánatait, hogy még intenzívebb szexuális örömöket éljen át, vagy hogy a magabiztosság-érzését felerősítse, nyugtató- vagy épp csak receptre kapható gyógyszerekkel, nem egyedülálló az emberi állatnál. Az efféle késztetések velejárói minden életnek, hiszen miért ne lennének azok? Talán a teknőc, érezve a nap sugarainak melegét, nem időzik tovább azon a helyen? Talán az amőba, egy marószer égetését érezve, nem húzódik vissza? Talán a béta nőstény egy farkascsordában, ha van egy lehetősége, hogy elhúzzon, és hogy ő legyen az alfa nőstény a saját csordájában, nem él ezzel a lehetőséggel szívesebben, mint hogy a második helyen legyen?

A nagy hűhó a nyugtatószerek és az alkoholos kicsapongások körül nem a vágyhoz kapcsolódik, hogy éljenek ezekkel, hanem az irányítási képesség hiányához. Ha mindenki megállna napi két pohárnál, az AA* nem létezne. Ha mindenki narkózna, aki nagykorú, nem a munkahelyén van, és nem vezet vagy kezel veszélyes munkagépeket vagy tart előadást iskolás gyerekeknek utána, akkor kit érdekelne ez? Ha a kokain nem lenne függőséget okozó, és erősen pusztító hatású a még meg nem született magzatokra, és akár halálos, egy túladagoláskor, akkor miért foglalkozna vele bárki is? Vet-e ki a társadalom arra is szabályokat, hogy hány kalória fogyasztható el naponta, amikor a túlsúlyosság akár ölhet is, és esetleg úgy is tekinthető, hogy a rossz üzenetet adja a gyerekeknek? Miért élvez a túlzabálás kivételt, a narkózás pedig miért nem? A dolog bökkenője a kontroll, mivelhogy a társadalmat nem érdekli, ha a tagjai boldogtalanok vagy ha csöndesen kinyiffantják magukat, mindaddig, amíg ezzel nem csapnak nagy zajt vagy zűrzavart. A kábítószerezés zűrzavart kelt. A részeg az út rossz oldalán parkol le, és beleköt idegenekbe. A füves megbukik az iskolában és leszarja a felelősségeit. A crack-es** betör, hogy pénzelni tudja szokását, és hogyha nő, súlyosan sérült gyerekeket produkál, hogy azután az állam gondozza őket. Zűrös.

Mi, a másokat-szolgáló zéták, párhuzamban a 4. denzitásbéli leckéinkkel, rutinszerűen elkerüljük a tudatmódosító szerek használatát, mivel ez kikerüli - semhogy kézbe venné - az ügyet. Ha valakinek fájdalma van, akkor az egyén nincs egyedül az enyhítés keresésében, mivel mindenki azt szeretné, hogy ez így legyen. Ha valaki híján van a magabiztosságnak, akkor bátorítást kap, és segítségnyújtási ajánlatokat. A problémák elkerülése nem oldja meg őket. Emberek, az ő 3. denzitású létezésükben, a problémáik közül sokat megoldhatatlannak találnak, és csendes agóniában cipelendőnek. Ez az, ami a hajtóok a drogos és alkoholos mértéktelenségek mögött, és ez az, amit kézbe kell venni megoldásként.
_____
*AA (Alcoholics Anonymous) = névtelen alkoholisták köre az amerikaiaknál
**crack = gyenge minőségű szintetikus kokain

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com