Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Emberi lét >
< 29 >
1995 júliusa előtt
-
longint

ZetaTalk: Karma


Fizikai kényszerek alatt, és valamiféle zúzó csapás megtapasztalása után, az emberek az okot gyakran a karma számlájára írják. Van rossz karma és jó karma, és ez mindent megmagyaráz, vagy így remélik ők. Lehet az, hogy az élet ilyen borzasztóan kiszámíthatatlan? Egy jóságos Isten miért vetné őket ilyen helyzetbe, miért teremtene ilyen rendszertelen világot? Igen és nem, létezik karma. Karma van játékban ott, ahol az ember okozza a helyzetet valamilyen módon, az ebben az életében elkövetett korábbi cselekedeteivel. A karma nincs játékban ott, ahol az élethelyzet a természet történései vagy más olyan emberek cselekedetei folytán következik be, akik az illető szituációba nincsenek közvetlen módon beleágyazódva. Mutatunk példákat.

Karma. Egy ember kapzsi, mindig arra törekszik, hogy maximálja a javakat, amelyeket a magáénak mondhat. Anyagias. Általában sikerül neki jómódúvá válnia, és titokban kárörvendően gyönyörködik képességében, hogy elvarázsoljon vagy manipuláljon másokat a sikere érdekében. Aztán egy nap egy koldusnak találja magát, lefőzve egy olyan által, akinek nagyobb vonzereje vagy manipulációs készsége volt. Ez karma? Ez csakugyan az, mivel az ember rontotta ezt el magának a javak felhalmozásával és a hencegésével. Lényegében elhelyezett egy jelzést, amire mindenki nézhetett, azt sugallva, gyere, szerezz tőlem. Az is karma lenne, ha egy korábbi üzleti partner, kifosztva maradtan, és pénzügyileg elpusztítva a pénzsóvár tetteinek következtében, megrendezte volna, hogy a kapzsinak házassági problémái kerekedjenek. Amikor valakinek a baja megfigyelhető közvetlenül saját cselekedetein ebben az életében, az karma.

Nem karma. Egy nő gyereket szeretne, és annak rendje és módja szerint megházasodik és terhes lesz. De a természet kockavetésének következtében, a magzatainak egyike egy plusz kromoszómával rendelkezik, és egy mongol idióta lesz, retardált. Barátok rámutatnak, hogy nem volt lelkiismeretes háziasszony, vagy esetleg a hivatási és a családi kötelességek közt tépődött, és hogy a szerencsétlenségének oka karma, és most már otthon kell maradnia, hogy az új jövevényt gondozza, aki állandó gondoskodást igényel. Egy másik példa egy autóbaleset, amikor valaki az autópályán halad, szeli a kanyart, és szembetalálkozik egy részeg sofőrrel. Az áldozat okozta ezt a balesetet valahogyan? Ez egyszerűen az idő és hely dolga volt, egy kockavetés. Ezek a szituációk nem hordozzák magukon a karmát, még egy előző életből jövő büntetésként sem, ami viszont soha nem történik meg. Minden inkarnáció tisztán egy új kezdet.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com