Témakör
Sorszám
Megjelent
Kibővült
Fordította
< Emberi lét >
< 08 >
1995 júliusa előtt
-
longint

fright ZetaTalk: Harc vagy hátra arc


Az erőszakosság sok intelligens fajra jellemző. Valójában mindegyikre, ahol létezik a képesség a sérülés okozására és, végeredményben, az ellenség kitaszítására az arénából. Ahol az egyének uralkodni akarnak egymás felett, ott az erőszak létezik. Az erőszaknak egy másik faktora, hogy ez gyakran egy szükséges kelléke a kezdetleges életnek. A környezettől függően, az erőszakos tendenciák döntőek lehetnek a túlélés szempontjából. A Földetek egy ilyen környezet volt. Génmódosítási projektek során a múltban, azok az intelligens fajok, akik erőszakos hajlamok nélkül fejlődtek, nem éltek túl és nem virágoztak. Épp ellenkezőleg, kihaltak.

Mi az erőszak, mi az erőszakra való hajlam, és miért volt ez egy szükséges kellék a múltban? Először is, a fajok egymást eszik meg. Mint azt gyakran hallani, a fajok a ti bolygótokon általában harcolnak vagy elmenekülnek, amikor ezzel az eshetőséggel kerülnek szembe. Bár azt feltételezik, hogy ez a két reakció különbözik egymástól, több bennük a közös, mint ami eltér. Az adrenalin szint megemelkedik, a szív vadul kezd verni, és minden egyéb dolog ellátására irányuló gondolat vagy szükség, mint az emésztés vagy egy sérüléssel való foglalkozás, félretevődik. Ha az állapítható meg, hogy a harc nem lehetséges, a menekülés vagy annak variánsa, a halottnak tettetés lép működésbe. A menekülés során az adrenalin jó szolgálatot tesz a nagyokat rúgó hátsó és a kétségbeesetten kapkodó mellső lábak munkájában. Ha úgy tűnik, hogy a menekülés nem lehetséges, akkor megkísérlődik egy utolsó próbálkozás a támadás eltérítésére - az önmagát halottnak tettetés, vagy a támadó számára egy nemkívánatos falatnak való feltüntetés. Így, székletürítés vagy elsápadás következhet be.

Most, ha a támadás leküzdése lehetséges, akkor lépcsőzetes védekezéseknek egy másik sorozata lép életbe. Először, a védekező pozitúra, amikor a test felbolyhozódik, hogy nagyobbnak tűnjön, vagy olyan fegyverek, mint a fogak és karmok villantódnak meg. A védekező pozitúra eléggé ismerős az embereknek, mivel a merev lábbal való körbejárás, a felbolyhozódó nyaki szőrrel és a fogakra visszagöngyölített ajkakkal, gyakran látható a kutyaféléknél. Az emberek észreveszik ezt saját magukon is. A visszautasítás a leülésre egy kényelmes állapotba a nem megbízhatók jelenlétében. A szőr felborzolódik a nyak hátulsó részén, és az ember nem kívánja az ellenségét a háta mögé. A gúnyos mosoly, ami az arrogancia jelzője, valójában egyenértékű az ajkak visszahúzásával a fogakra, előkészületként egy harcra.

Ezután, ha a védekező pozitúra nem sikeres a támadás eltérítésében, megkezdődik az ellentámadás indítása elhárításként. A meglepetés elemét olyan sokat használják, amennyire csak lehetséges. Így, a védekező pozitúrát elvetik és felváltják azzal, amit vak dühnek lehet nevezni. A megtámadottból most támadó lesz. Ádáz őrjöngés bontakozik ki. Minden, ami a láthatáron van, elpusztul, irgalom és hezitálás nélkül. Amikor ez a védekező pozitúra véget ér, és a védekező végleg kimerül, a támadás vagy eltérítődött, vagy a másik irányba dőlt el a csata. Az illetőből kaja lesz. Vak dühöngés gyakran látható a kutyaféléken, bár ez különböző nevek alatt fut. Az emberek azt feltételezik, hogy az őrkutyáik az agresszorok, amikor pont az ellenkezője van érvényben. Az erőszakosság terjedelmes mennyisége a világban védekező jellegű pozitúrákhoz kapcsolódik, még ott is, ahol apák a falhoz csapják a síró csecsemőket. Egy csüggesztő szituáció, amely nem kezelhető semmilyen más módon, vak dühben köthet ki.

A harc vagy hátra arc mechanizmus mindamellett nem forrása annak az erőszaknak, amely az emberi társadalom tanulmányozóit aggodalommal tölti el. A regimentált vagy a ritualizált erőszak a borzalom. Katonákat vezényelnek háborúba, ahol úgy uszítják egymásnak őket, mint a pitbullokat, védekező pozitúrákra kényszerítve őket egymással szemben. Ölj vagy téged ölnek meg, nem azért, mert a katonáknak személyesen bármely érdekük lenne ebben a tevékenységben, hanem mert bizonyos elitek a távolból területre és hatalomra vágynak. Egyéneket taposnak meg példaként mások előtt, mint amikor lángoló abroncsokat helyeznek a feketék nyaka köré Dél-Afrikában más feketék. Az üzenet a fehérekre mutat, és ez az, ami történni fog. A tömeges vagy ritualizált erőszak azért történik, mert az emberek elég intelligensek ahhoz, hogy a harc vagy hátra arc mechanizmust a saját előnyükre használják fel, amely eléggé távol esik az eredeti helyzettől. Szó van arról, hogy valakit megegyenek a territoriális civódások során? A harc vagy hátra arc mechanizmust szándékosan aktiválják azok, akik a helyzetet irányítják, vagy gyakrabban inkább azok, akik remélik, hogy irányíthatnak. A ritualizált vagy regimentált erőszak megszüntetése elsősorban az emberek szándékainak megváltoztatásán múlik, amely fokozatosan fog lejátszódni itt a Földön az Átalakulás során.

All rights reserved: ZetaTalk@ZetaTalk.com